HomeTeknik

Teknik

Telekområdgivarna

telekomradgivarna_logo

Opartisk och kostnadsfri hjälp till konsumenter. Om abonnemang för TV, telefoni och bredband.

http://www.telekomradgivarna.se.

 

Kopparbaserade nät - xDSL

Det finns idag en rad kopparbaserade överföringstekniker som sammantaget betecknas xDSL.

Att samutnyttja telefonledningarna för digital kommunikation (DSL – Digital Subscriber Line) är en av de vanligaste teknikerna för att leverera bredband.

ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) kan idag under goda förhållanden leverera upp till 20Mb/s för nerladdning och upp till 2 Mb/s för upplänken. ADSL har sämre kapacitet ju längre man kommer från stationen och slutar fungera 6-8 km från telestationen – beroende på kopparkabelens kvalitet. Högre kapacitet och symmetriska tjänster kan levereras med varianter av tekniken

VDSL (Very high-rate Digital Subscriber Line) kan nå uppåt 100Mbit vid stationen men slutar funger inom ett par kilometer, Den är utvecklad som inomhusleverans i japanska högus och andra stora fastigheter med fiber in i källaren

SDSL, har 2 till 8 Mbit/s symmetriskt och är att betrakta som ett företagsformat. Tidigare det vanligaste sättet att koppla upp betalterminaler, företagsservrar och mindre telestationer.

Senast uppdaterad 2013-07-18 12:06

 

Radiobaserade nät - WiFi

WiFi är en billig radioteknik för kommunikation på korta distanser.

WiFi är tänkt som en lokalnätsteknik (LAN) för hem eller kontor. Med lokal menas räckvidd på upp till 100 meter – om inte alltför mycket skymmer radiosikten.

Med speciella riktade antenner kan räckvidd upp till flera km uppnås – i exterma fall flera mil. Idag finns utrustning som teoretiskt ger mer än 100 Mb/s. Om den fysiska miljön som berg och dalar är förlåtande är det möjligt att bygga ett yttäckande nätverk med flera samordnade WiFi sändare/mottagare.

Senast uppdaterad 2013-07-18 12:06

 

Radiobaserade nät - Edge / 3G /4G

Det som går under beteckningen mobilt bredband bygger på det mobila telefonnätet (GSM).

Det har utvecklats, och introducerats i ett antal steg – GSMR, Edge, 3G, 4G(LTE) – där man utvecklat den teoretiska maxkapaciteten från 250 Kb/s till 100Mb/sDen här kapaciteten kan i praktiken endast nås om man är ensam användare i cellen och befinner sig vid sändaren. Högre kapaciteter är än så llänge  i princip endast utbyggt i tätorter.

Under året och kommande år kommer framför allt Telia kompletterar sina gamla GSM-master med 4G. Det innebär dels att det blir en oväntat snabb utbyggnad i glesbygd av 4G – man hoppar över 3G och dels kommer dessa uppgraderade stationer att nå betydligt längre än de första 4G-stationerna i storstäderna. Skälet är att man planerar att använde de gamla TV-frekvenserna på 800MHzbandet.

En stor fördel är att räckvidden blir betydligt större – större än för vanlig GSM – och vips får man mobilt bredband långt in i landet, flera mil från sändarna. Antagandet är att man gör detta för att betydligt snabbare riva kopparnätet som idag är en mycket stor kostnad och minimal inkomst i glesbygderna. Genom att ta bort förlusterna för dyrt kopparnät och ändå behålla de gamla kunderna och få fler att köpa mobilt bredband  gör att investeringen går ihop.

För att få fram datasignalen till masterna kommer man att bygga många nya fiberförbindelser och där det löser problemet billigar – moderna radiolänk lösningar på 2-300Mbit/s

Senast uppdaterad 2013-07-18 12:07

 

Radiobaserade nät - Wimax

Detta är en radiobaserad teknik som inte syftar till mobilt bredband utan att ersätta fast ledningsbaserad access (koppar/fiber) med radio.

Wimax är utformat för att ha en räckvidd på upp till 50 km och en överföringskapacitet på upp till 70 Mbit/s – men inte samtidigt för antingen når man långt eller så får man hög bandbredd.

Tekniken är relativt dyr och har inte fått någon större tillämpning i Sverige.

Senast uppdaterad 2013-07-18 12:07

 

Sida 1 av 2

Sök...

Teknik- & tjänstesiter

fibersvets  Ledningskollen ger snabbt besked om det finns andra ledningsägare i området du skall gräva i. Tjänsten är kostnadsfri. När ni byggt ert fibernät, se till att det      också registreras i Ledningskollen. OBS! Stäm även av med GEAB, Skanova och Region Gotland eftersom alla dragningar ännu inte finns inlagda!

 Bredbandskollen är en web-tjänst som mäter kapaciteten upp- och ner. Varför inte mäta idag, spara noteringen och jämför när fibern är inkopplad - ett garanterat  sätt att bli glad!

 Bredband i praktiken för den som vill veta mer om certifierad fiberteknik 

Jag kommer gärna ut och berättar

Anne Mousa Ståhl

0722 27 33 33, 0498-263444, 070-540 88 58

Bredbandsansvarig Region Gotland // Webmaster

Arbetat med Kommunens/Regionens bredbandssatsningar sedan 1997


PS Det är fritt att låna från våra Mallar


FIBER-LÄGET PÅ GOTLAND (30 April 2015)

Totalt finns ca 59 aktiva sockenfiber föreningar på Gotland.

Av Gotlands 92 socknar är ca 70 klara Q1 2015.

Drygt 50% av alla fastigheter kan ansluta sig till fibernät.

Resterande socknar, inklusive Visby,  beräknas bli klara 2015 eller Q1-Q2 2016.

Tre kommersiella aktörer är, vid sidan av sockenföreningarna, aktiva på ön Telia - Skanova, Bredbandsbolaget och IP Only - Gotland Fiber AB.

FibernatGotland

Fiberföreningen för Gotlands Socken fiber föreningar.


Ordförande: Jan Nyman, Rone Eke Fiber Ekonomisk Förening, Tel 499026

Insats 1000:- per fiberförening

Ansöškan om medlemskap i Fibernät Gotland Ekonomisk förening

När nätet är uppe...

3dMobileTVNöje

Telia Nöje

TV & Hyrfilm

SF Anytime

TV4 Anytime

CDON

Musik

Spotify

Last.fm

Webbkameror

Visby och många fler

TeliaSoneras ordinarie tjänsteutbud

TeliaSoneras Digital-TV utbud

TeliaSonera Privat bredband

TeliaSonera Företag

Framtiden

I Japan är man övertygad att när man står värd för fotbolls-VM 2022 kommer sändningen gå som Hologram.